AIRbezen: meet zelf de luchtkwaliteit met een aardbeiplant

U bent hier

Home > Nieuws > AIRbezen: meet zelf de luchtkwaliteit met een aardbeiplant

Hoe staat het met de hoeveelheid fijn stof in de provincie Oost-Vlaanderen? Dat wil het project AIRbezen vanaf het voorjaar van 2017 bestuderen. Een uniek onderzoek, want voor de eerste keer wordt de luchtkwaliteit van een volledige provincie in kaart gebracht. 

AIRbezen is een project van Beweging.net Oost-Vlaanderen in samenwerking met de Christelijke Mutualiteit, de Universiteit Antwerpen en de drie Vormingplus-centra uit Oost-Vlaanderen. Samen willen we de luchtkwaliteit, een belangrijke factor van de leefkwaliteit in een buurt, in beeld brengen en verbeteren.

Aan de hand van de bladeren van aardbeiplanten zullen we de concentratie van verkeersgerelateerd fijn stof in Oost-Vlaanderen meten. Fijn stof is een verzamelnaam voor heel kleine, maar schadelijke stofdeeltjes in de lucht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen luchtvervuiling door fijn stof en gezondheidsklachten zoals luchtwegaandoeningen, een verminderde longfunctie, …

Via hun bladeren staan planten in contact met de lucht, de hoeveelheid fijn stof op het bladoppervlak leert ons iets over de concentratie in de lucht. Op die manier gebruiken we de aardbeiplanten als een soort ‘mini-meetstation’.

Dat onderzoek doen we niet alleen. We gaan met zo’n 8.000 vrijwilligers uit de Oost-Vlaamse steden en gemeenten aan de slag. Een heuse AIRbezen-community als het ware. Vanaf eind maart zullen zij een aardbeiplantje verzorgen, 3 maanden lang. Na de meetperiode in juni verzamelen we vijf bladstalen in een lokaal punt, die de Universiteit Antwerpen vervolgens zal analyseren. In het najaar van 2017 maken we de resultaten van deze meting bekend. Een handig instrument voor lokale beleidsmakers die het probleem willen aanpakken.

Nieuwsgierig naar AIRbezen? Volg dit project vanaf februari op www.airbezen.be en onze website. 
 

 

GRATIS BROCHURE

Bekijk de brochure van het voorjaar 2019.

Of schrijf je in en krijg ze twee keer per jaar gratis.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.