Nieuws

U bent hier

Home > Nieuws

Vakantie in eigen land? Een gesprek over een andere zomer

Wist je dat 1 op de 10 mensen wereldwijd hun inkomen halen uit toerisme? En dat toeristen in een ander land langer onder de douche staan dan thuis?

Ziet uw zomervakantie er ook helemaal anders uit dan wat je begin dit jaar in gedachten had? Wat is het verschil tussen massatoerisme en overtoerisme?

Rond de nakende zomer én over de economische, sociale en ecologische effecten van toerisme hadden we een boeiend gesprek met Bert Vertommen. Hij werkt bij Wegwijzer.

Plaats voor d(r)aad

Pand zestien is een huis in de Verdurmenstraat 16 in Sint-Niklaas. Niet zomaar een huis.
Het is een Instagramwaardige plaats waar Noorse wol, ontmoeting en creatieve ideeën in elkaar haken.
 
Veerle - de zaakvoerster - geeft er cursussen breien, haken en macramé op een net iets andere manier dan dat wij dat doen. 
Creatief als ze is bedacht en startte Veerle ook De Woldoeners. Een community waar handwerk leidt naar rust, plezier en daadkracht geeft. Ook als het allemaal even tegenzit.
 

Ramadan in coronatijd

Het zijn vreemde tijden, voor iedereen. Karima Harrouch is moslima en integratieconsulente.

Zij vertelt ons over de betekenis van de ramadan en over hoe zij die beleeft.

De ramadan is een moment van bezinning en samenhorigheid. Deze staan beide onder druk in deze coronatijden.

Karima vertelt ons hoe anders deze ramadan is dan andere jaren, waar ze nu kracht uit haalt en wat ze er nu het meest in mist.

 

 

Gaan Kairos en corona samen?

Is er een verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn?
Hoe kunnen we tot enthousiasme komen in de coronacrisis nu vooral angst en onzekerheid overheerst?
Kan de Kairostijd (Kairos = Griekse god van de gelegenheid) samengaan met de coronatijd?

We gingen deze week met de bekende Nederlandse filosofe Joke Hermsen in gesprek over het idee van Bloch ‘wees realistisch, denk het onmogelijke’, over #Beternacorona in Nederland en het gevaar van teveel online (moeten) zijn. Een begeesterend gesprek!

 

Slaatje Praatje in coronatijd

Slaatje Praatje is een mobiele sociale kruidenier, actief in Laarne, Wichelen, Berlare, Dendermonde, Buggenhout en Waasmunster. In andere tijden strijken zij tweewekelijks neer in die gemeenten met een marktje, met voeding en verzorgingsproducten. Hun klanten zijn mensen met financiële problemen. Corona schrapte de marktjes en de activiteiten errond. Nele Decelle coördineert Slaatje Praatje. Zij vertelt ons hoe ze omgingen met deze ingrijpende verandering en wat deze coronatijd betekent voor hun kwetsbaar cliënteel.

De corona- & klimaatcrisis: (n)iets met elkaar te maken?

‘Denk voorop’ is de baseline van Oikos. Dirk Holemans werkt er als coördinator. In dit gesprek verkennen we de relatie tussen de corona- en de klimaatcrisis. Het is een boeiend en veelzijdig gesprek over veerkracht, over het drama van de monoculturen, over het belang van wereldwijde samenwerking, over het sociaal kapitaal in onze samenleving, over de meerwaarde van korte ketens.

Wat heeft het kappen van het Amazonewoud met deze pandemie te maken? Hoe kunnen we onze productie in postcoronatijd beter organiseren? Hoe kunnen we onze democratie versterken?

Hoe kunnen we omgaan met de huidige realiteit?

Het coronavirus is een venijnig beestje, het legde in een mum van tijd onze samenleving lam. Met vergaande economische en maatschappelijke gevolgen. Wie gaat straks de kosten van deze crisis betalen? Wat met leerlingen (en hun ouders?) die niet meekunnen met de overstap naar online les volgen? Hoe gaan we geleidelijk aan en veilig terug uit de lockdown? Het zijn maar enkele van de vele vragen die ons allemaal bezighouden. Vragen waar we nu nog geen antwoord op hebben. Vragen die geduld vragen. Vragen die veel van ons vragen.

De strategie van het geluk, een interview met Dr. Gerbert Bakx

‘Ik heb besloten om gelukkig te zijn, dat is beter voor de gezondheid.’ zei Voltaire. Zou het echt zo eenvoudig zijn? Is gelukkig zijn een keuze? Kan je manier waarop je naar de wereld kijkt je geluksgevoel veranderen? Op 2 april zou dokter Gerbert Bakx komen praten over zijn boek ‘De strategie van het geluk’ in de bibliotheek van Sint-Niklaas. Corona besliste er anders over. Gelukkig was de dokter bereid om met onze collega Johan digitaal in gesprek te gaan.

 

Videobellen: tips en technische vereisten

Vormingplus schakelt, net als veel organisaties, over naar de digitale wereld om, ook in coronatijden, mensen samen te brengen voor online cursussen, coronafinocafés,... 
Maar een gesprek via videochat gaat er toch iets anders aan toe dan een gesprek 'in real life'. Daarom verzamelden we hieronder enkele tips voor een geslaagde videobabbel:

Pagina's

GRATIS BROCHURE

Bekijk de brochure van het najaar 2019.

Of schrijf je in en krijg ze twee keer per jaar gratis.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief of e-zine

You must have Javascript enabled to use this form.