Projecten

U bent hier

Home > Projecten

AIRbezen 2017

Hoe staat het met de hoeveelheid fijn stof in de provincie Oost-Vlaanderen? Dat wil het project AIRbezen in 2017 bestuderen. Een uniek onderzoek, want voor de eerste keer wordt de luchtkwaliteit van een volledige provincie in kaart gebracht. 

AIRbezen is een project van Beweging.net Oost-Vlaanderen in samenwerking met de Christelijke Mutualiteit, de Universiteit Antwerpen en de drie Vormingplus-centra uit Oost-Vlaanderen. Samen willen we de luchtkwaliteit, een belangrijke factor van de leefkwaliteit in een buurt, in beeld brengen en verbeteren.

Aan de hand van de bladeren van aardbeiplanten zullen we de concentratie van verkeersgerelateerd fijn stof in Oost-Vlaanderen meten. Fijn stof is een verzamelnaam voor heel kleine, maar schadelijke stofdeeltjes in de lucht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen luchtvervuiling door fijn stof en gezondheidsklachten zoals luchtwegaandoeningen, een verminderde longfunctie, …

Via hun bladeren staan planten in contact met de lucht, de hoeveelheid fijn stof op het bladoppervlak leert ons iets over de concentratie in de lucht. Op die manier gebruiken we de aardbeiplanten als een soort ‘mini-meetstation’.

Dat onderzoek doen we niet alleen. We gaan met zo’n 8.000 vrijwilligers uit de Oost-Vlaamse steden en gemeenten aan de slag. Een heuse AIRbezen-community als het ware. Vanaf eind maart zullen zij een aardbeiplantje verzorgen, 3 maanden lang. Na de meetperiode in juni verzamelen we vijf bladstalen in een lokaal punt, die de Universiteit Antwerpen vervolgens zal analyseren. In het najaar van 2017 maken we de resultaten van deze meting bekend. Een handig instrument voor lokale beleidsmakers die het probleem willen aanpakken.

Nieuwsgierig naar AIRbezen? Volg dit project op www.airbezen.be en onze website. 

Gluren bij de buren

In Friesland koopt een dorp een eigen windmolen, in Arnhem en Rotterdam telen stadsboeren groenten en in Helmond gebruiken inwoners een lokale munt. 'Onze' Stefaan sprong op zijn fiets en ging gluren bij onze noorderburen. Wat kunnen we leren van duurzame en sociale projecten van Nederlandse burgers? Wat zijn de verschillen tussen Nederland en Vlaanderen? 

Presentatie reisverhaal en projecten:

Iets doen in je eigen regio: 

Muziek: 

Literatuur: 

Filosofie:

Volg onze blog Gluren bij de Buren

Vormingplus Waas-en-Dender_Korte Keten Waasland

Korte Keten Waasland, een duurzame samenwerking

Bekende en minder bekende groenten, lokaal bier, vers roomijs ..., het wordt allemaal in onze regio geproduceerd. Op een duurzame manier en vaak door zeer gedreven producenten. Het project Korte Keten Waasland heeft de ambitie om die producenten en hun producten nog beter te promoten en al dat lekkers breed beschikbaar te maken.

Samen met Plattelandscentrum Meetjesland, Steunpunt Hoeveproducten KVLV, het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw en de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen wil Vormingplus Waas-en-Dender een promotie- en distributiestructuur ontwikkelen. Dat moet bijdragen tot een versterking van de lokale economie, het verhogen van een groter streekgevoel en een regioprofilering van de grensregio Waasland.

Onder de noemer Lekker lokaal stellen we dit najaar drie producenten voor. Tijdens een bedrijfsbezoek kan je kennismaken met hun zaak en tijdens de aansluitende kookworkshop maak je met hun producten een aantal lekkere en gezonde gerechten. 

Ben je zelf producent van lokaal lekkers, of wil je als professional aan de slag met lokale producten? Neem dan zeker contact op met het Plattelandscentrum Meetjesland via: info@plattelandscentrum.be.

Bezoek & Kookworkshop najaar 2017 

Prikkels in Temse, in Wetteren en in Beveren

Verbreed je blik op de wereld!

Een keer per maand, op vrijdag in Temse of in Wetteren en op donderdag in Beveren, krijg je een ander thema op het menu. Dat wordt deskundig aangesneden door een gastspreker en in gesprek geproefd door de volledige groep. Gezondheid, wetenschap, politiek of kunst: Prikkels garandeert je een abonnement op veelzijdigheid.

Je kan per activiteit inschrijven of voor het volledige pakket met 4 activiteiten. In dat geval krijg je korting. 

Op het menu in Temse

Schrijf je in voor het pakket.

Op het menu in Wetteren

Schrijf je in voor het pakket. 

Op het menu in Beveren

Schrijf je in voor het pakket.

Vormingplus_De laatste dinsdag in Lokeren

De Laatste Dinsdag in Lokeren

De Laatste Dinsdag in Lokeren, dat is meer dan een tijdstip en locatie. Datis een lezingreeks waarbij we elke laatste dinsdag van de maand een spreker uitnodigen in Lokeren. Hij is een expert in zijn materie. De thema's zijn divers: Noord-Zuid, democratie, internationale politiek, Europa … Na een pauze kan je vragen stellen.  

Vormingplus Waas-en-Dender starte dit initiatief in 20017, samen met het Masereelfonds Lokeren, de Gemeentelijke Raad OntwikkelingsSamenwerking (GROS) van Lokeren en het Cultuurcentrm Lokeren.

Dit jaar bestaat De Laatste Dinsdag 10 jaar. 

Najaar 2017

Babbelonië

Anderstaligen en Nederlandstaligen praten in groepjes over alledaagse onderwerpen: kinderen en ouderen, feesten, ziekte en gezondheid, werk, … Soms gaan ze op stap, bezoeken ze een organisatie of koken ze samen. Heb je zin in boeiende gesprekken? Om mensen (beter) te leren kennen? En om samen Nederlands te oefenen? Welkom in Babbelonië! We komen elke week samen. Inschrijven is niet nodig, je kiest zelf wanneer het past.

Meer info bij Johan Vermeersch: 03 775 44 84 of johan.vermeersch@vormingplus.be

Praktisch

Dit is een overzicht van de Babbeloniëgroepen in het najaar van 2017.

Tijdens de schoolvakanties is er geen Babbelonië.

Groep Dag Uur Plaats Prijs Partners Begeleiding
Beveren Vrijdag van 9u00 tot 11u00

Sociale campus Beveren
Pareinlaan 1 
Beveren

Gratis Agentschap Integratie en Inburgering, Gemeente Beveren

Dianne Nuyts

vormingswerker

Dendermonde

Donderdag

van 9u00 tot 11u00

LDC Zilverpand
Nieuwburcht 10 Dendermonde

Gratis Agentschap Integratie en Inburgering, LDC Zilverpand, Stad Dendermonde

Sara Moens

vormingswerker

Lokeren

(ochtendgroep)

Donderdag

van 9u00 tot 11u00

Ontmoetingshuis de Moazoart    
Kazernestraat 80 
Lokeren

Gratis Agentschap Integratie en Inburgering, Dienst Samenleving Stad Lokeren, Ontmoetingshuis de Moazoart

Bea Alen

vormingswerker

Lokeren

(namiddaggroep)

Donderdag van 13u15 tot 15u15

Ontmoetingshuis de Moazoart Kazernestraat 80 Lokeren

Gratis Agentschap Integratie en Inburgering, Dienst Samenleving Stad Lokeren, Ontmoetingshuis de Moazoart

Bea Alen

vormingswerker

Sint-Niklaas Dinsdag van 9u00 tot 11u00

Vormingplus Waas-en-Dender
Rode Kruisstraat 23
Sint-Niklaas

Gratis Agentschap Integratie en Inburgering, OCMW Sint-Niklaas, Stad Sint-Niklaas    

Sofie Verbrugghen

vormingswerker

Temse Vrijdag  van 9u00 tot 11u00 't Achterpoortje Gasthuisstraat Temse Gratis Agentschap Integratie en Inburgering, 't Achterpoortje, Integratiedienst Temse    

Els Bouchier

vormingswerker

Wetteren Vrijdag van 9u00 tot 11u00 Serviceflats Scheldezicht - cafetaria 't Hommelveld
Wegvoeringstraat 57  
Wetteren
 

OPGELET: 

VANAF 6/10 IN LDC DE KOFFIEBRANDERIJ
MOLENSTRAAT 50
WETTEREN

Gratis Agentschap Integratie en Inburgering, Sociaal Huis Wetteren, Vluchtelingenwerkgroep Wetteren

Sara Moens

vormingswerker

Zele Woensdag

van 9u00 tot 11u00

Ontmoetingshuis De Kolleblomme De Deckerstraat 3
Zele

Gratis Agentschap Integratie en Inburgering, Gemeente Zele, Welzijnsschakels Zele, LDC De Koffiebranderij

Sara Moens

vormingswerker

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten?

De Leesdijk

De Leesdijk

Vormingplus Waas-en-Dender werkt samen met De Leesdijk; een samenwerkingsverband van 9 bibliotheken uit het arrondissement Dendermonde (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele). We organiseren gratis cursussen voor 50-plussers die nog niet met de computer kunnen werken.

Daarvoor stelde De Leesdijk, met subsidies van de federale overheid, een mobiele computerklas samen: 11 laptops met Windows 10 en een draadloze internetverbinding, en een beamer met groot scherm. Freelance medewerkers van Vormingplus Waas-en-Dender geven de lessen. Het provinciebestuur kwam met een projectsubsidie tussen in de kosten.

De mobiele computerklas verhuist elke maand naar een andere bibliotheek van het samenwerkingsverband. De cursus bestaat uit 5 lessen, telkens in de voormiddag van 09u00 tot 11u45, waarin de deelnemers een basiskennis over de computer opdoen. Ze leren veilig opstarten en afsluiten, met de computermuis en het toetsenbord werken, tekstjes schrijven, bestanden bewaren en de memorystick gebruiken. Tijdens de laatste les zetten ze hun eerste stappen op het wereldwijde web en leren ze surfen op het internet.

Klik hier voor meer informatie

GRATIS BROCHURE

Bekijk de brochure of schrijf je in en krijg ze twee keer per jaar gratis.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.